maanantai 19. syyskuuta 2011

Parkkien Säännöt!

Hei vaan blogin lukijat!

Tällä kertaa kirjoitan erittäin tärkeästä asiasta, jonka olen itse huomannut ja monia vanhempia ajajia on ruvennut häiritsemään myös todella paljon. Nyt puhumme siis niin sanotuista parkkien säännöistä. Monet ovat ihmetelleet esimerkiksi sitä, miksi skeittarit tai BMX-ajajat eivät tykkää yhtään scoottaajista. Suurin syy tähän on se, että keski-ikä scoottauksessa on hyvin pieni ja monet juuri aloittaneet extreme-harrastajat eivät välttämättä tiedä, miten parkilla tulisi toimia. Tästä johtuen moni ei ota muita tarpeeksi huomioon ja tästä syystä ovat usein muiden edessä tai etuilevat jonossa.

Nyt olisikin aika vähän valaista scoottaajia muutamilla perussäännöillä, joita kannattaa noudattaa parkeissa:

1. Kaikkein tärkein sääntö on se, että pyri kunnioittamaan muita ja ota heidät huomioon lajista riippumatta! Jos sinulla on joku tietty temppu, jonka haluat oppia ja se vaatii useamman yrityksen, et voi jäädä yhteen tiettyyn paikkaan hinkkaamaan temppua monta kertaa putkeen. Parkilla voi olla muita ihmisiä, jotka myös haluavat tehdä temppuja kyseisessä paikassa. Muista aina katsoa ympärillesi, sillä parkeilla voi tehdä paljon erilaisia linjoja. Koskaan ei tiedä, mitä toinen on keksinyt, joten kaikki eivät mene samaan suuntaan ja samasta kohdasta kuin sinä. Älä myöskään lähde tekemään temppuasi ennen kuin olet katsonut, ettei joku ole jo ottanut vauhteja siihen paikkaan, mihin itse olet menossa. Näissä tilanteissa tulee eniten turhia yhteentörmäyksiä. Muista siis odottaa omaa vuoroasi. Lisäksi siloin kun itse et tee mitään temppuja, älä jää istumaan keskelle parkkia jonkun obstaakkelin päälle. Joku saattaisi haluta tehdä temppuja juuri siihen.

2. Parkeilla hyviin tapoihin kuuluu myös muutama herrasmiessääntö. Jos joku saa sellaisen tempun päälle, jota hän on kauan yrittänyt, sai sen tehtyä hienosti tai temppu on muuten vaan törkeen kova, on silloin syytä antaa kunnioitusta kyseiselle ihmiselle esimerkiksi taputtamalla tai tekemällä ääntä laudalla. Tässäkin kohtaa kohtaa painotan sitä, että kunnioitusta tulee antaa kaikille lajiin katsomatta! Sama koskee myös sitä, että jos joku kaatuu ja lauta/pyörä lentää johonkin pitkälle, on kohteliasta viedä lauta/pyörä omistajalleen jos itse olet paljon lähempänä. Esimerkiksi skeittareilta saattaa välillä lähteä lauta alta ja dekki voi karata todella pitkälle. Siinä vaiheessa voitte helposti jeesata kaveria "hädässä" ja viedä dekin omistajalleen.

3. Älkää huudelko, haukkuko tai muuten aiheuttako muissa pahennusta kun olette parkeilla. Joskus kuulee ihme huutoja varsinkin eri extreme-lajien harrastajien välillä. Aivan turhaa semmoinen. Kukaan ei tule saamaan toisen kunnioutusta huutelemalla. Sinua kohtaan käyttäydytään juuri niin kuin sinä käyttäydyt muita kohtaan.

4. Curbien, reilien tai muiden vahauksesta sellaista, että jos sinulla ei liu jokin temppu, toisella se saattaa liukua liikaakin. Älä siis suin päin mene vahaamaan jokaista ledgeä täyteen kynttilää, sillä silloin saatat vain aiheuttaa loukkaantumisia muille harrastajille. Mielummin vahaa vain oman lautasi pohja.

5. Tämä kohta koskee runeja/laineja, joita parkeilla vedetään. Esimekkinä toimii hyvin miniramppi. Kun yksi ihminen lähtee miniin, hän saa vetää settiä siellä niin pitkään kuin hän kaatuu, lopettaa runin tai vauhdit loppuvat. Muistakaa myös se, että mm. minin sekä muiden hyllyt ja kulmaraudat on pidettävä vapaina. Kukaan ei pysty vetämään miniä, jos porukka on valmiiksi odottamassa siinä putken päällä. Lisäksi hyvänä esimerkkinä Savelan mini. Vaikka minissä on korkeampi sekä matalampi puoli, on se silti samaa obstaakkelia. Jos joku ajaa miniä toisessa päässä, ei sinne mene kukaan muu ajamaan edes toiseen päähän. Sama homma koskee sitä jos lähtee vaikkapa toisesta päästä parkkia, vetää ensin pyriksestä jonkun tempun, tekee ditsissä tempun ja viimeiseksi vetää vielä vaikkapa hänkän. Ensimmäisellä vauhdinottajalla on siis etuajo-oikeus suorittaa oma linjansa loppuun ja siihen ei saa mennä väliin. Muistakaa katsoa tarkkaan, onko joku tekemässä vain yhtä temppua vai jatkaako hän johonkin suuntaan tarkoituksenaan tehdä lisää. Sen takia ei kannata heti lähteä jonkun perään, vaan rauhassa antaa sitä tilaa muille. Kokonaisuuden ymmärtäminen on tärkeää!

Tässä nyt oli muutama perussääntö, joita noudattamalla yhteiselo kaikkien kanssa tulisi onnistua. Ikinä ei voi painottaa liikaa toisten huomioimista, sillä kukaan ei halua törmäillä toistensa kanssa ja näin loukkaantua. Älkää siis ajako "silmät kiinni" parkilla vaan katsokaa, koska voitte temppua lähteä yrittämään ja odottakaa omaa vuoroanne. Muistakaa kunnioittaa myös muita extreme-lajejea, sillä jokainen tulee sinne parkille aivan varmasti samasta syystä: He nauttivat siitä hommasta mitä tekevät. Jos joku tykkää skeitata tai ajaa BMX:llä, se on hyvä juttu. Itse olen valinnut omaksi lajikseni scoottauksen ja nautin siitä paljon. Tiedän, että jokainen muukin nauttii omasta lajistaan aivan varmasti yhtäpaljon.

Pakko lisätä loppuun vielä yks kommentti jonka sain tossa viime kesänä eräältä nuorelta kaverilta:

"Miten sä Hemmi voit tulla ton Peten kanssa toimeen ku se on skeittari?" Minä vastasin pojalle, että: "Noh, me ollaan Peten kanssa tunnettu noin 20 vuotta. Hyvin ollaan tultu toimeen ja uskon vahvasti, että eiköhän me ihan hyvin pärjätä tästä eteenpäinkin." Poika ymmärsi heti kuinka tyhmän kysymyksen oli kysynyt ja toivottavasti moni muukin ymmärsi luettuaan tämän.

Ajattelin siis kertoa kyseisen dialogin yhtenä esimerkkinä teille nuoremmille.

Toivottvasti tämä teksti auttaa ymmärtämään nuoria lajien harrastajia ja näin tulisisimme toimeen keskenämme paremmin tulevaisuudessa.

Peace,

Helmeri

39 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. todella hyvä teksti, oman ja muiden kokemuksien mukaan tässä on todellakin parantamisen varaa. kuulemma varsinkin savelassa...

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Joo, savelassa lähtee varmasti joltain scoottaajalta vielä henki vuoden sisään kun on siellä piilossa hyppyboksien takana. Ihme kun ei edes mitään itsesuojeluvaistoa kaikilta löydy. En missään nimessä yleistä kaikkiin lajin harrastajiin mutta noita 10v harrastajia tuntuu olevan valtaosa harrastajista

  VastaaPoista
 7. Juurikin näin. Toivotaan, että tästä on jotain apua ja pahemmilta haavereilta vältyttäisiin.

  VastaaPoista
 8. joo siis toi on niin totta.. :)) Annetaan tasapuolinen arvostus lajia kuin lajia kohtaan, onhan se mukavempi lautailla/pyöräillä jne... kun on rauha päällä ni ettei tulis niitä mielipahoja aiheutettua kenellekkää.. :)) "sopu tilan antaa". :) -Ylläpito- "peace and love" :D

  VastaaPoista
 9. on kyl tosi asiaallinen teksi. jos toi alkaa muotoutuu savelas nii hyvähän siitä vaan tulee.

  VastaaPoista
 10. On kyllä nii helvetin ASIALLINEN teksti et ei voi muuta sanoa... itekki miettiny näitä samoja asioita mutta en oo oikee keksiny miten levittäs tän monelle... menet skeittaajat varmasti huomannut ainakin herttoniemessä että olen käesän loppua kohden muuttanut tapojani ja kunnioittanut heitä enemmän ja näin... ja kyllähän se on vaan hyvä kun monet sitten olleet mukavia mullekki(skeittaajat). onneks julkasit tämmöse ni eiköhä vähä ees paranis skeittaaja-scootaaja välit

  VastaaPoista
 11. Todella hyvä teksti. Haluisin myös lisätä tämän, oon myös huomannut Savelassa, kuinka jotain temppua yrittämässä/hiomassa, tulee joku parempi ja "suolaa" toisen. Se on mielestäni ärsyttävää ja pitäisi antaa muitten rauhassa harjotella, eikä tulla esittelemään, kuinka osaa tempun. Toivottavasti mahdollisimman moni näkee tän ja oppii nää paremmin :)
  -waltzu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi suolaaminen on ihan #^%<:n vammasta >:(

   Poista
 12. Osuvasti kirjoitit Täällä idemmässäkin jos esim yritetään skedella grindata jotain boxin reunaa nii joku 10-13v tyyppi potkii siihe eteen ja rupee juttelee toisen kanssa ja ei kato yhtää yhestikki yks skeittaaja kaatu ku 13 scoottaaja meni siihe eteen scootillansa. Kannattaa katsoa ja päästää skeittaajat ja bmxsäiliät ensin sitten vasta itse mennä ja katsoa ympärilleen ennen ku menee laittaa temppuja.

  VastaaPoista
 13. joo mulla myös kävi viikko sit semmone haaveri savelas ku jotkut oli vahannu sitä minii liika nii siinä railatessa kaaduin ja mursin käden eikä voi ajaa enää 5 viikkoon:(

  VastaaPoista
 14. Toi teksti on tosi järkevästi kirjotettu

  VastaaPoista
 15. pienet helmerille!! :)

  VastaaPoista
 16. Mun mielest vanhemmat skeittaajat/bmxäilijät pitää scoottaajia sammassa kui muitakin mutta nuorempia ärsyttää vaikka itse ovat yhtä ärsyttäviä. Mutta olen kyllä ollut vain pienemmillä parkeilla esim savellassa en ikinä

  VastaaPoista
 17. mutta entä jos ei itse saa harjoitella?

  VastaaPoista
 18. ja jää ulkopuolelle rampeilla

  VastaaPoista
 19. no kerran ku taputin yhele bmxäilijälle hintassa nii se vaa sano et "turpa kiini, pelle"o_0

  VastaaPoista
 20. Olin mennyt ystäväni kanssa helsinkin skeittailemaan.
  Olimme eltsulla ja huomasin erään tilanteen, jossa skeittaaja teki aika töykeästi scoottaajalle, joka tuli eteen vahingossa tai en tiedä varmaksi tuliko se skeittaaja eteen.
  Tämä skeittaaja tönäisi scoottaajaa ja sanoi "Tämä on skeitti parkki!" Katsoin vähän silleen wtf O.o :D
  Se oli todella tyhmästi tehty koska skeittaaja ei ollut, mikään hyvä ja itse oli aika paljon tiellä.
  Tämä on hölmöä syrjintää, ja vaikka itse skeittaan pidän scoottauksesta ja osaan sen tailwhipin välillä(kämäsesti :D).

  VastaaPoista
 21. juu,teksti oli todella hyvä,ja toivottavasti monet,monet skeittaajat oppivat tästä.koska on helmerin kaverikin skeittaaja (pete) ja tunnen peten ja on rento tyyppi eikä dissaa/hauku scoottaajia vaan antaa olla rauhassa.ja itsellänikin on skeittaaja kavereita tai..oli kunnes alotti scoottaa:) joten ne "pahat" skeittarit ottakaa mallia!.

  VastaaPoista
 22. juu,teksti oli todella hyvä,ja toivottavasti monet,monet skeittaajat oppivat tästä.koska on helmerin kaverikin skeittaaja (pete) ja tunnen peten ja on rento tyyppi eikä dissaa/hauku scoottaajia vaan antaa olla rauhassa.ja itsellänikin on skeittaaja kavereita tai..oli kunnes alotti scoottaa:) joten ne "pahat" skeittarit ottakaa mallia!.

  <--- tää oli hyvä kommentti ja arvostan tällaista asennetta mutta muistetaan myös me scoottaajat että ei olla aukomassa päätä muille ja mennä eteen :) ja on aika ikävä sanoo mutta muutaman tuollaisen tapauksen (scuuttaaja menee skeittaajan tai jonkun vastaavan harrastajan eteen) takia kaikki scoottaajat ajatellaan yleisesti tyhmiksi kakaroiksi jotka ovat edessä. Eli kaikki voivat parantaa tapojaan parkilla :))

  VastaaPoista
 23. juu eli välttäkää tielle menemistä. taidanpa nyt toistaa sattumalta piristä, mutta kattokaa ne lainit ettei sieltä sitte varmasti tuu ketään.. ja kun joku tekee tempun jota on kauan yrittänyt nii voi vaikka vähän kopauttaa sitä ramppia minkä päällä ootte. saa skedeejä/scoottaaja/bmx-ajajat siitä pikkusen sitä rispektiä, ja saattaa takasinki tulla rispektiä. :)

  VastaaPoista
 24. Joo ihan hyvä texti on myös silleen kun välil maltsus scoottan niin sinne tulee jotain 20.v bmx tyyppejä ja ne "valtaa" parkin kymmeneks minaks :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi mikael ja karo :D ja toi ylempi on myös mun viesti!

   Poista
  2. johannes oot ihan kakka pieru pissa oksennus pippeli kikkeli

   Poista
 25. yololyolyoyloylyolyoylo

  VastaaPoista
 26. yololololololol all these bitches wanna like my ice cream

  VastaaPoista
 27. Mua ärsyttää kun mun luokalla on skeittaaja joka haukkuu ku oon scoottari

  VastaaPoista
 28. Historia:
  Aloitin skeittamisen joskus vuonna -87, josta siirryin bleidaukseen -95. Olen nähnyt parkkikehityksen koko kaaren suomessa (pääasiassa toki pk-seudulla missä harrastan).

  Parkeissa nämä säännöt toimivat ilman mitään erikseen ylöskirjoittamista just tasan siihen asti kunnes potkuttelijat iskivät pelipaikoille. BMX-tyypit, skedeejät ja bleidaajat hoiti hommaa sulassa sovussa ja läheltäpititilanteita oli todella harvoin. Bleidaajien ja skeittarien keskinäistä kahnausta pientä kuittailua lukuunottamatta ei parkeissa näkynyt, vaikka "virallisesti" molemmat osapuolet "vihasivat" toisiaan.

  Muutama vuosi takaperin homma räjähti käsiin. Ne muutama potkuttelija joista harvemmin oli haittaa (yleensä jonkun oikean harrastan pikkuveljiä ja niiden kavereita) muttui sekavaksi massaksi ilman mitään käytöstapoja. Seisotaan missä sattuu. Tullaan alle ja päälle miten sattuu. Kukaan ei tunnu kattovan ympärilleen.

  Minun henkikökohtainen mielipiteeni on että joko potkuttelijat kielletään joko KOKONAAN ulos parkeista tai sitten joku oma rajattu aika jonka ulkopuolella potkuttelu olisi TÄYSIN kielletyä.

  Tällä menolla joltain teistä tulee ihan oikeesti lähtemään vielä henki. MIettikääs miltä tuntuu kun 70-90kg massa törmää teihin helposti mopon vauhdilla. Jälki tulee olemaan pahaa. Tähän asti olen vielä kerinnyt väistämään, mutta saattaa olla, että jos tää meno jatkuu niin jatkossa en tule enää väistämään.

  En toki kiellä etteikö joukossa olisi muutamia poikkeuksia jotka hallitsee homman. Te olette vain valitettavan pieni vähemmistö. Te jotka ettei toimi järkevästi olette vaaraksi sekä itsellenne ja muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. te bleidaajat olette niin pieni vähemmistö että teillä ei ole mitään varaa kieltää scoottaamista parkeissa koska suurin osa teistä on aivan saman laisia kuin jotkut scoottaajat eli ette väistä muita ja yritätte vain omia temppuja ettekä anna muille tilaa tehdä omia temppuja ja vetoatte siihen että kun scoottaajat eivät väistä.

   Poista
 29. Hyvää tekstiä! Itsekin olen ihan samaa mieltä tommoisista säännoistää.

  VastaaPoista
 30. Oltii tuusulas scoottaa nii siel oli joku tyttöjengi istumas rampi pääl varmaa tunni et kiva

  VastaaPoista
 31. ite aina väistän kaikkia

  VastaaPoista
 32. Hyvä teksti helmeri is best

  VastaaPoista